Szeptember elején hihetetlen mértékben drágultak az Intel 8. generációs processzorai.

 

Az árfolyam emelkedést is jócskán meghaladó, helyenként 30-45%-os áremelést tapasztalhattak azok, akik az utóbbi időben akartak processzort vásárolni.

Az igazi okokat csak találgatni lehet, de a végeredmény sajnos az, hogy akármi is a valódi oka, mi – akik az ellátási lánc végén állunk – egészen biztosan rosszul járunk.

Érthetetlen módon drágultak ugyan is a 8. generációs processzorok. A korábbi szériákat ez elvileg nem érinti, de mivel azokat lassan már egyáltalán nem lehet kapni, így ez csak olcsó vigasz.

Itt van néhány példa, hogy mennyire drasztikus a változás:

  • Intel Core i3 8100 – korábban kb. 38.000 Ft / most 56.000 Ft
  • Intel Core i5 8600K – korábban kb. 79.000 Ft / most 104.000 Ft
  • Intel Core i7 8700 – korábban kb. 95.000 Ft / most 128.000 Ft

Hogy ez a folyamat még fokozódik-e, azt nem tudni, de a hírek szerint az Intelnek komoly ellátási gondjai vannak, azaz nem tudnak annyi processzort gyártani, amennyire a felhasználói oldalról szükség lenne.

A chipgyártó kapacitás is véges, a 10 nm-es gyártástechnológia csúszása miatt pedig a 14 nm-es gyártósorok valószínűleg túlterheltek lehetnek, azaz nem tudnak elég chipet gyártani. Míg a korábbi években az Intel a régebbi technológiát megtartotta az alaplapi chipset-ek gyártására, most a 14 nm-es processzorok mellett az alaplapi chipset-eket is 14 nm-en kellene gyártania.

 

 

 

Mi a helyzet a riválisnál? (AMD)

 

Egyelőre úgy néz ki, az AMD processzorainak az árai egyáltalán nem változnak, sőt. Egy-két modellnél még árcsükkenést  is tapasztaltunk.

Ha az AMD jó stratégiát választ és meglovagolja ezt a Intel fiaskót, akkor egészen jól jöhet ki a dologból és az AMD processzorok soha nem látott mennyiségben lesznek eladhatóak.

Most is úgy néz ki, hogy nekik nincs gondjuk a 14 és 12 nm-es chipek szállításával. Csak nehogy azt a statégiát válasszák, hogy ők is elkezdenek emelni, az extra profit reményében.