A Mozilla által fejlesztett Firefox böngésző ismét egy minőségi frissítéssel rukkolt elő. A Firefox 70.0 verziója nemrég jelent meg és a biztonság terén nyújt figyelemreméltó újdonságokat.

Összesen 14 biztonsági javítás került kijavításra és beépítésre.

Kiemelendő ezek közül a továbbfejlesztett nyomkövetési technológia, ami a jelenlegi böngészők között a legkorszerűbb védelmet nyújtja. A Firefox ezentúl automatikusan kiiktatja a közösségi hálózatokból érkező nyomkövetési próbálkozásokat, és jelentést ad a meggátolt kémkedési kísérletekről. Ez így leírva talán nem hangzik túl érdekfeszítőnek, a gyakorlatban azonban nagyon-nagyon hasznos dolog. Rengeteg felesleges reklámtól és megjelenített „szeméttől” kíméli majd meg a felhasználókat.

Különösen hatékony a Facebook, a LinkedIn és a Twitter nyomkövetőivel szemben. A felhasználók a szociális média blokkolóit két erősségi szintre állíthatják be – alapértelmezett és szigorú -, ugyanúgy, mint más nyomkövető blokkolókat. Ez az ETP, azaz Enhanced Tracking Protection néven található meg.

A Firefox 70 emellett bevezetett egy alapvető adatvédelmi jelentést, amely leírja, hogy hányszor blokkolta a böngésző a nyomkövetőt – webhelyekre, szociális médiára, ujjlenyomatokra és rejtjelek készítésére osztott kategóriák szerint – az elmúlt hétre illetve napra elkülönítve.

A jelentés azt is megjeleníti, hogy hányszor próbáltak az e-mail címünkkel visszaélni a nyilvánosan ismert adatsértésekhez, hogy hány jelszó szivárgott fel a hackerekhez. (Az adatok a Firefox Monitor- ból származnak , amelyet a Mozilla egy évvel ezelőtt mutatott be .)

A jelentés eléréséhez kattints a pajzsszerű ikonra a címsorban – ez a sáv bal szélén található -, majd válaszd a legördülő menüből a „Jelentés megjelenítése” lehetőséget. Vagy írd be a következőt: protections a címsorba, és nyomd meg az Enter billentyűt a jelentés megjelenítéséhez.

Aki jelenleg Google Chrome felhasználó, annak is érdemes lenne adnia egy esélyt a Firefox-nak, pláne hogy a két böngésző egymás mellett is szépen elműködik. Használhatjuk ezt is…azt is. Akár egyszerre is.

A böngészőt egy nagy nemzetközi közösség fejleszti. A használata teljesen ingyenes. Elérhető PC-n, Mac-en, IOS-en, Linuxos és még Android-on is.

A Firefox legfrisebb magyar nyelvű verziója innen tölthető le: LETÖLTÉS