Ha vannak cégek, aki jól jönnek ki a Covid-19 járványból, akkor a Microsoft egészen biztosan köztük van. A bezártság és a távolságtartás egyre inkább az internet felé tereli az embereket, a home office-ról nem is beszélve.

Nagyon jól jelzi a Microsoft operációs rendszerének a népszerűségét, hogy már több mint 1 milliárd eszközön fut szerte a világon. A cég szerint a Windows 10 jelenleg több mint 80 ezer különböző eszközt támogat, mindezt több mint 1000 különböző gyártótól. Természetesen ez a legnépszerűbb gaming operációs rendszer is, hiszen a legtöbb játék, legtöbb platform és előfizetői szolgáltatás ebben a rendszerben érhető el. Ebbe persze beletartozik az Microsoft Xbox is.

A járvány miatt a home office fogalma is újraértékelődött. Minden cég másképpen oldja meg a távmunkát, de a Microsoft Teams alkalmazása az utóbbi időben soha nem látott népszerűségnek örvend. Éppen ezért egyre több új funkció kerül bele napról napra. Van aki azt jósolja, hogy hamarosan összeolvasztják a Skype-al és egy nagy közös platform lesz belőlük. Az viszont egészen biztos, hogy a Teams hamarosan beépül magába a Windows-ba, hasonlóan a Onedrive-hoz vagy a Skype-hoz.

Az Office-ok népszerűsége is egyre fokozódik hála az otthoni tanulásnak és a home office-oknak. A Microsoft a diákoknak ingyenes hozzáférést biztosít az Office 365 használatához, ami nagyon kedves gesztus. Erről bővebben itt olvashatsz:

https://compactbolt.hu/2020/03/16/ingynes-office-a-diakoknak/

Napokon belül megérkezik az operációs rendszer legújabb nagy frissító csomagja is, a 2020 may update. Az ígéretek szerint ez sokkal gyorsabb kereső indexelést hoz el nekünk, ami nem jár olyan intenzív processzor és lemez használattal. Terhelés mellett (pl. játékok) egyáltalán nem is fog működni ez a funkció.

A Feladatkezelő nagy újdonsága, hogy a Teljesítmény lap mutatja a grafikus processzor hőmérsékletét, feltéve, hogy a GPU olyan vezérlőprogramot használ, amely támogatja a WDDM 2.4 vezérlőmodellt. A szolgáltatás csak a dedikált grafikus kártyák esetében működik, az integráltaknál nem. A Ctrl+Shift+Esc billentyűkombinációval előhívható Teljesítmény lapján immár megjeleníti a lemezmeghajtók típusát (SSD vagy HDD) is, aminek akkor vehetjük jó hasznát, ha több meghajtó működik a számítógépünkben.

A Microsoft javít azon az értesítési technikán, ami a letöltésre kész frissítések megjelenéséről tudósítja a felhasználót, és kényelmesebbé teszi a frissítések telepítését. Az új értesítés a Windows 10 Akcióközpontjában jelenik meg, és három lehetőséget kínál fel a csomag kezelésére.

Az első azonnali letöltést és telepítést kezdeményez, a második a következő napra halasztja el a műveletet, végül a harmadik opció lehetővé teszi, hogy időzítsük a frissítést. A hordozható gépek tulajdonosait egy külön animáció figyelmezteti majd, hogy tegyék töltőre a gépet, mielőtt a frissítést lefuttatják.