Megszületett az eddigi legnagyobb tárkapacitású SSD meghajtó.

Nimbus Exadrive 100TB

 

Eddig a Samsung tartotta a csúcsot az SSD-n történő addatárolás terén a maga kis 30TB-os méretével, de ezt most jelentősen túllépte a Nibums cég, az Exadrive fantázianevű 100 TB-os tárkapacitású meghajtójával.

A DC 100 meghajtó 3D NAND flash chipeket használ. Hogy érzékeltessük a rajta lévő szabad hely mértékét, képzeljátek el, hogy ráfér 20.000db HD film vagy 20 millió zeneszám. Azt hiszem ennyi zenét már nem is tudnánk meghallgatni elejétől végéig az életünk során, hacsak időközben fel nem találja valakai a fiatalító kapszulát is. 🙂

A meghajtó SATA3 interfészen keresztül kapcsolódhat az aszközökhöz és átlagos írási/olvasási sebessége megközelítőleg 500MB/s, azaz egy átlagos 2.5″-os SSD-nek megfelelő. (írási/olvasási sebessége véletlenszerű műveleteknél elérheti a 100 ezer IOPS-ot is) A mérete egyébként 3.5″-os, tehát egy asztali PC-be illeszthető merevlemez mérete.

Külön érdekesség, hogy szokatlanul kicsi a fogyasztása. A gyártó ígéretei szerint 0.1Wattot csippent fel terrabájtonként.

A gyártó 5 év teljes körű garanciát vállal rá.

A meghajtót elsősorban nagyvállalatoknak ajánlják és a hivatalos kiskereskedelmi forgalmazás valamikor 2018 nyarának az elején indul majd be. Egyelőre az ára sem ismert, de valószínűleg a farzsebből nem tudjuk majd kifizetni.

 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=71&v=Z8wFKGDDi6c