Elkezdtek beszivárogni az országba a 11. generációs Intel processzorokal szerelt laptopok. A generáció váltás egyben chipset váltást is hozott, ami azt eredményezi, hogy a jelenleg forgalomban lévő Windows 10 telepítők a mostani fomájukban egyszerűen nem találják meg a gépekben lévő háttértárakat.

Ne íjedj meg, van megoldás.

Illesztőprogram letöltése

Szükséged lesz az Intel Rapid Storage Technology (IRST) driverre.

1. Ezt le tudod tölteni innen: V18.0.4.1146_IRST_VMD_20H1.zip

2. Miután letöltötted, jobb klikk [V18.0.4.1146_IRST_VMD_20H1] a tömörített állományonés választ ki a [MINDEN KICSOMAGOLÁS] opciót.

3. Válassz egy könyvtárat a merevlemezeden, jobb klikk és válaszd a [Kitömörítés] lehetőséget.

4. Miután ez megtörtént másold át a (V18.0.4.1146_IRST_VMD_20H1) nevű mappát egy pendrive-ra.

Ha pl. már eleve van egy Windows 10 telepítő pendrive-od, akkor azon hozz létre egy úja mappát és másold be oda, de természetesen egy üres pendrive is tökéletesen megteszi.

5. Ezzel meg is volnánk a dolog első felével, indulhat a telepítés….

Telepítő illesztőprogramjainak kiegészítése

Amint a Windows 10 telepítés során eljutsz addig, hogy kiválaszthatod melyik háéttértárra akarod feltenni a rendszert, akkor ott üres ablak fogad. Nincs lehetőséged, mert nem lát semmit. Nincs meghajtó a rendszerben (No drives can be found) üzenet fogad.

Alul viszont van egy Illesztőprogram betöltése opció. Ha erre kattintassz, majd pedig a Tallózás opcióra, akkor lehetőséged van megadni a Windows telepítője számára, hogy a gépeden hol található meg a megfelelő illesztőprogram. Amint ez megvan, akkor máris a megszokott módon folytatódhat a telepítés!

11th Gen Intel Core processors with Intel Iris Xe graphics.jpg: