A Huawei a telefonok terén már bizonyított.

Sokan viccesen csak a „kínai ájfon„-ként emlegetik. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy 2018 végére a cég a második legnagyobb mobiltelefon gyártóvá lépett elő, ha az eladásokat nézzük. Tette mindezt úgy, hogy az USA és szövetségesei egyszerűen kitiltották a Huawei termékeket a közigazgatásból és kvázi senkinek nem javasolják a használatát, mondván a kínai hadsereg ezen a márkán keresztül kémkedik a nyugat titkai után.

Hogy ez így van-e vagy sem, azt mi nem tudjuk megítélni, mindenesetre akinek nincsenek nemzetbiztosági pecsétet igénylő titkai, az ismerkedjen meg a cég legújabb üdvöskéjével, a MacBook riválisnak szánt Huawei MateBook X Pro-val.

Ez bizony egy laptop kérem szépen, egyenesen a prémium fajtából.
Mind az anyag használata, mind a felhasznált hardverek a minőség érzetét sugallják.


A készülék lekerekített ízléses fém házat kapott, ami meglehetősen vékony és könnyű, mindössze kb. 1.3 kg.
A kijelzője 13.9″-os, 3000×2000 pixeles, 3:2 képarányú LTPS panel. A színek és a kép gyönyörűek.
Érintésérzékeny, azaz a tebletekhez hasonlóan kézzel is vezérelhető.
A szokatlan képarány miatt böngészéskor több információ látható, mint más laptopokon, viszont a 16:9 arányú videók esetében alul-felül kis fekete sáv lesz látható. (Valamit valamiért…)

A billentyűzete kényelmes és pontos és a kategóriájának megfelelően háttérvilágítást is kapott.
Külön érdekesség, hogy a bekapcsoló gombja egyben ujjlenyomat olvasó is, így az illetéktelen kezek távol maradhatnak értékes adatainktól, pontosabban csak a testünkön keresztül szerezhetik meg azokat.

Másik érdekes és egyben formabontó dolog a webkamera.


Mivel a kijelzőnek szokatlanul vékonyak a kávái, ezért nem fért el ott egy kamera. Nem kell viszont lemondanunk róla, hiszen a felső billentyű sorban az F6 és F7 billentyűk között egy speciálisan érdekes felnyíló megoldással oldották meg a kamera kérdést.


Kíváncsi lennék, hogy ez élesben hogyan állja meg a helyét, azaz gépelés közben nem takarjuk-e be néha a vetített képet a kézfejünkkel…de erre mondják az okosak, hogy vagy gépelsz vagy videochat-elsz.
Minek egyszerre a kettő?

A készülék 4 hangszórót tartalmaz, amik dinamikusan és kifejezetten hangosan szólnak.


Oldalt egy jack aljzat található rajta, illetve az 1db hagyományos USB mellett 2db USB Type C port, amiből az egyik Thunderbolt 3-as, illetve a töltés is a Type C aljzaton oldható meg.


Külön található hozzá egy Type C bemenetes külső adapter, amin elhelyeztek egy DSUB videó aljzatot, egy RJ45-ös UTP aljzatot, egy USB-t, egy HDMI-t és egy USB Type C-t. Kártyaolvasó is dukált volna ebben a kategóriában, de ne legyünk telhetetlenek.

Mi van a motorháztető alatt?

A laptop egy nyolcadik generációs Intel Core i7-8550U processzor köré épült.
16 GB LPDDR3 memória segíti majd a munkánkat, a tárolásról pedig egy 512GB-os m.2-es SSD gondoskodik. (Érdekes, hogy gyárilag szét van partícionálva 80/430GB-os arányban, ami a rendszernek hosszú távon nem biztos hogy elég, de ezt még frissében könnyű orvosolni adatvesztés nélkül is.)


Található az alaplapon egy GeForce MX150 2GB videókártya.


Operációs rendszer tekintetében Windows 10 Home operációs rendszer jár a géphez gyárilag.

Összességében egy kifejezetten elegáns prémium készüléket sikerült kiadnia a gyártónak, ami méltó vetélytársa lehet a jövőben a MacBook szériának.


Az Apple cégnek azonban más szempontból is van mitől tartania, ugyanis a távol keleti gyártók kezdenek felnőni hozzá és egyre komolyabb gépekkel jelennek meg ebben a kategóriában, árben pedig lényegesen az Apple árai alatt.
Ott van például az ASUS Zenbook széria vagy a Xiaomi Mi Notebook Air.