Az Intel nemrégiben azzal került a hírek középpontjába, hogy nem tud elég processzort gyártani/szállítani és ezért az egekbe szöktek a processzor árak.

A háttérben azoban elkezték a 9. generációs processzorok gyártását, amik rövid időn belül megvásárolhatóak lesznek a kereskedőknél.
Ezek a processzorok valójában a Coffee Lake platformra lettek alapozva és mivel a mikroarchitektúrán nem változtattak, a 8. generációs processzorok frissebb változatának tekinthetőek, csak némileg más elrendezésben kaptak helyet rajta az elemek. Ez gyakorlatilag a Skylake óta így megy náluk.

Az új széria magasabb órajelekkel és látványosan jobb hőelvezetési képességekkel büszkélkedhet. A Core i9-es 9900K-s csúcsmodelljük turbó üzemmódban elérheti akár az 5GHz-et is!

A nyolc magos kilenc szálas Core i9 jelenleg a legmagasabb tuning nélküli órajel, ami valaha megjelent. Ezzel a AMD Ryzen-ek előretörésének adott egy fricskát az Intel.

Ime egy részletes táblázat, hogy milyen processzorokat is várhatunk a 9. generációs kínálatban:

A 9. generáció részletes specifikációi

Az Intel ezzel ismét visszaszerezheti a vásárlói bizalmát, hiszen nagyon jó órajeleken végre igazi 8 magos processzorokat tud kínálni, korszerű hőelvezetés mellett.

Saját véleményem szerint egy picit gyorsan jött ez az új széria, hiszen jelenleg még a 7. generációs lapkák is kaphatóak a piacon, mert annak ellenére, hogy nem gyárják, a boltok polcairól még nem tudott elfogyni. A 8. generációnak kvázi egy bő éve volt, hogy eladassa magát. Más részről viszont érthető is az Intel gyors lépése, ugyanis az AMD az utóbbi fél évben jelentősen sokat népszerűsödött, köszönhetően ez az Intel bénázásának illetve a valóban jó minőségű és sebességű Ryzen lapkáknak.

Indulhat ismét az AMD vagy INTEL párharc a gamer körökben… 🙂